Barszcz Sosnowskiego (Heracleum sosnowskyi)
Barszcz Sosnowskiego to roślina, która może zagrozić zdrowiu i życiu człowieka. Wywodzi się z Kaukazu. W latach 60. XX wieku zaczęto ją uprawiać w Polsce – głównie w celu uzyskania paszy dla bydła. Jednak zwierzęta hodowlane niechętnie jadły kiszonkę na bazie barszczu Sosnowskiego, a mleko i mięso karmionego nim bydła miało zmieniony zapach i smak. Mimo, że kilkadziesiąt lat temu zaprzestano celowej uprawy barszczu Sosnowskiego, jest on nadal spotykany w całej Polsce. Olejki eteryczne oraz sok barszczu mogą spowodować poważne poparzeniaskóry i dróg oddechowych.
Doniesienia naukowe odnoszące się do zdiagnozowanych negatywnych skutków zdrowotnych u ludzi narażonych na kontakt z barszczem Sosnowskiego wykazuje, że ich skóra po kontakcie z sokiem barszczy, poddana ekspozycji na promienie słoneczne (UVA) może ulegać poparzeniom wszystkich trzech stopni. Powstałe w ich wyniku rany i owrzodzenia trudno się goją, mogą utrzymywać się nawet do kilku lat, podobnie jak i same ślady po poparzeniu. W skrajnych przypadkach może dojść do rozległej martwicy skóry. Samo przebywanie w bliskości barszczu może prowadzić do poparzeń dróg oddechowych.
W serwisie http://barszcz.edu.pl znajdują się m.in. mapy stanowisk występowania barszczu Sosnowskiego w Polsce.