Głównej zawartości

Barszcz Sosnowskiego (Heracleum sosnowskyi)

joomplu:47

 

Barszcz Sosnowskiego to roślina, która może zagrozić zdrowiu i życiu człowieka. Wywodzi się z Kaukazu. W latach 60. XX wieku zaczęto ją uprawiać w Polsce – głównie w celu uzyskania paszy dla bydła. Jednak zwierzęta hodowlane niechętnie jadły kiszonkę na bazie barszczu Sosnowskiego, a mleko i mięso karmionego nim bydła miało zmieniony zapach i smak. Mimo, że kilkadziesiąt lat temu zaprzestano celowej uprawy barszczu Sosnowskiego, jest on nadal spotykany w całej Polsce. Olejki eteryczne oraz sok barszczu mogą spowodować poważne poparzeniaskóry i dróg oddechowych. 

Doniesienia naukowe odnoszące się do zdiagnozowanych negatywnych skutków zdrowotnych u ludzi narażonych na kontakt z barszczem Sosnowskiego wykazuje, że ich skóra po kontakcie z sokiem barszczy, poddana ekspozycji na promienie słoneczne (UVA) może ulegać poparzeniom wszystkich trzech stopni. Powstałe w ich wyniku rany i owrzodzenia trudno się goją, mogą utrzymywać się nawet do kilku lat, podobnie jak i same ślady po poparzeniu. W skrajnych przypadkach może dojść do rozległej martwicy skóry. Samo przebywanie w bliskości barszczu może prowadzić do poparzeń dróg oddechowych.

W serwisie http://barszcz.edu.pl znajdują się m.in. mapy stanowisk występowania barszczu Sosnowskiego w Polsce. 

Załączniki:
PlikOpisZałączającyRozmiarUtworzonoOstatnia modyfikacja
Pobierz plik (Barszcz Sosnowskiego - broszura.pdf)broszura Tomasz Pucyk1247 kB2020-06-18 12:442020-06-18 12:44

Autor: Tomasz Pucyk | Utworzono: 2020-06-18 12:40:13 | Zmodyfikowano: 2020-06-18 12:42:33 | Odsłon: 137